De weginrichting motorfietsvriendelijk
De Fietsersbond beschrijft dat door de aanleg van veilige fietsvoorzieningen meer mensen gaan fietsen. Het risico voor het individu daalt dan. Voor motorfietsen kan hierbij onder meer gedacht worden aan een toename van het aantal onder vangrails aan te brengen motorvriendelijke onderplanken, en aan strikte naleving van de regels bij het aanbrengen van wegmarkeringen. Daarnaast dienen wegbeheerders en aannemers bij de weginrichting meer rekening te houden met motorrijders. Op die manier kunnen fouten zoals het vóór de vangrail plaatsen van lichtmasten voorkomen worden.
Schone wegen buiten de bebouwde kom zijn ook van belang voor motorrijders en andere weggebruikers. Provincie Groningen heeft bijvoorbeeld al beleid om modder op de weg tegen te gaan. Ook Provincie Friesland voert campagne om modder op de weg tegen te gaan en om weggebruikers alert te maken op de gevaren hiervan.
Daar bovenop is de maximumsnelheid op de Nederlandse snelwegen onlangs verlaagd naar 100 km/h, in ieder geval tussen 06:00 en 19:00. Hierdoor is het snelheidsverschil tussen A1-motoren (met een motorinhoud tot 125cc) en overig verkeer afgenomen. Dit én de algemene verlaging van de snelheidslimiet zou kunnen leiden tot een toename van de verkeersveiligheid voor alle weggebruikers – mits de snelheidslimiet gerespecteerd wordt.
Motorrijbewijs zorgt voor inlevingsvermogen
Verder noemt de Fietsersbond bij het safety-in-numbers-effect dat “als er veel fietsers zijn er ook veel automobilisten zijn die ook fietsen. Dan weten de automobilisten uit eigen ervaring hoe fietsers zich gedragen. Ze houden dan meer rekening met fietsers.” Eenzelfde redenering zou kunnen gelden bij automobilisten met een motorrijbewijs, of motorrijders met een autorijbewijs. Met meer motorrijbewijzen wordt het voor motorrijders dus mogelijk veiliger op de weg.
Motorrijdersactiegroep MAG opperde recent het idee ‘Met je B op een A1’, waarbij ervaren automobilisten na een aantal lessen op een lichte (A1) motor mogen rijden. In Duitsland (sinds begin 2020), België, het Verenigd Koninkrijk en andere Europese landen is dit al mogelijk. RAI en BOVAG pleitten er eerder voor om dit ook in Nederland in te voeren. Naar aanleiding van een recenter RAI-voorstel heeft minister Cora van Nieuwenhuizen aangegeven het plan te gaan overwegen.
Deze maatregel heeft de potentie het aantal motorrijders significant te vergroten. De automobilisten die dit traject gaan volgen en uiteindelijk toch niet voor de motor kiezen, kunnen zich door de lessen in elk geval beter inleven in de positie van de motorrijder op de weg. Zo wordt het voor iedereen een stukje veiliger en prettiger op de weg!