Handelsmissie Colombia

December 2018

Nederland en Colombia zijn allebei fietslanden. Burgemeesters van de hoofstad van Colombia, Bogota, staan bekend om hun progressieve uitspraken m.b.t. mobiliteit. Enrique Penalosa (burgemeester 1998-2002 en 2016-heden) verklaarde tijdens zijn eerste ambtstermijn dat ‘een fietspad dat niet veilig is voor een acht-jarige geen fietspad is”. Gustavo Petro (burgemeester 2014-2015) stelde dat “een ontwikkeld land niet gekenmerkt wordt door het aantal armen auto’s dat auto’s heeft, maar door het aantal rijken dat per openbaar vervoer reist”. Geen wonder dat Colombia van 28 november t/m 2 december 2018 haar eerste grote nationale fietsbeurs organiseerde, de BiciGo. Nederland was hierbij gevraagd om op te treden als ‘gastland’.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken greep deze gelegenheid aan om een Nederlandse handelsmissie naar Colombia te organiseren, met fietsmobiliteit als centraal thema. Voor Nederlandse fietsmobiliteitsbedrijven was een prominent Holland Paviljoen gecreëerd op de BiciGo-beursvloer, met uiteraard een plaats voor Loendersloot. De handelsmissie had maximaal gewicht met de aanwezigheid van premier Mark Rutte. In de agenda van de minister-president was ook ruimte georganiseerd voor ontmoetingen met de Nederlandse delegatieleden, waaronder onze directeur Ruben Loendersloot.

Het BiciGo-evenement was een uitstekende gelegenheid om te spreken met Colombiaanse beleidsmakers. Een gezamelijke fietsrit door Bogota gaf hierbij een informeel karakter aan de uitwisseling. Er was veel gelegenheid om binnen elkaars gezamelijke passie te praten over mobiliteit vanuit de praktijk. Loendersloot kijkt, net als haar Dutch Bicycle Centre partners Stip Bikes en Fietsdiensten.nl terug op een waardevolle reis naar een bijzonder land. Door het evenement heeft Loendersloot nu een goede eerste voet aan de grond om op termijn langdurige waardevolle uitwisselingen te kunnen realiseren t.a.v. projecten met partners in Zuid- en Midden Amerika.

Kijk hier naar een verslag van de Colombiaanse televisie over de BiciGo: