Symposium “Tussen Openbaar Vervoer en Doelgroepenvervoer” in het DBC


Terugblik symposium 'Tussen Openbaar vervoer en doelgroepenvervoer'

Op 10 april 2017 vond het symposium “Tussen Openbaar Vervoer en Doelgroepenvervoer” plaats in het Dutch Bicycle Centre. De Cissonius-groep organiseerde dit in samenwerking met de Loendersloot Groep. Er werden een aantal voorbeelden van kleinschalige oplossingen gepresenteerd en bediscussieerd.
Enerzijds laten de Openbaar Vervoerbedrijven delen van de vervoermarkt liggen, doordat buslijnen “gestrekt” worden; ze rijden over de hoofdroutes en maken geen rondjes meer door de wijk. Om deze markt toch niet helemaal links te laten liggen, worden nieuwe concepten ontwikkeld. Zo experimenteert Connexxion met BRENG-Flex, waarbij men binnen Arnhem en Nijmegen voor € 3,50 per rit van elke vertrekhalte naar gewenste halte wordt gebracht. Zonder dienstregeling en zonder overstap, eenvoudig via een App geregeld. Arriva presenteerde de “Voor elkaar pas” waarmee de zelfredzaamheid en inclusiveness gestimuleerd worden; bleek dat in een specifiek geval meer dan  80% van de doelgroep met het reguliere en dus goedkopere openbaar vervoer kan gaan!
Daarnaast presenteerden Wageningen en Schiedam systemen om de personeelskosten te drukken. Wageningen met de WePod, zonder chauffeur.  Schiedam met het Lokaal Oproepgestuurd Openbaar Aanvullend/autonoom vervoer. Automobiel (onderdeel van Servicepunt Thuiswonen) is een innovatie in het vrijwilligersvervoer, voor 30 cent per kilometer rijdt een vrijwilliger de reiziger naar zijn/haar bestemming. In dit systeem zit ook een duidelijke sociale component en is met subsidie van de provincie Gelderland zo ontwikkeld dat het naar andere plaatsen uitgerold kan worden.
We kijken terug op een inspirerende bijeenkomst!
Team Loendersloot Groep:
Hans van Vliet – Dagvoorzitter
Koen Reijntjes – Facility-manager
Thomas Kruk - Adviseur